fbpx

hoerpalme

Palmer i haven? Det er ikke kun på grund af vores mildere klima, at det kan lade sig gøre, men også fordi man kan købe så store planteeksemplarer, at de kan tåle de danske vejr – hele året udenfor. Trachycarpus fortuneii er det latinske navn for hørpalme og er sammen med dværgarten Trachycarpus nanus nogle af de mest hårdføre palmer. Også Wagners hørpalme Trachycarpus wagnerianus kan tåle ned til -17 grader C.

Andre palmer kan også tåle at stå ude om vinteren, blot bør man dække dem med et tag, da de ofte ikke tåler den meget høje fugtighed, vi ofte har i jorden om vinteren. Står palmerne nogenlunde tørt, kan mange af dem tåle temperaturer ned til -10-15 grader C.


Vokseplads

Jo nærmere palmen kommer de forhold, hvorunder den naturligt kommer fra, jo bedre mulighed er det for at den trives optimalt. Det er forhold som temperatur, lys/skygge forhold, vanding og jordens sammensætning, der har betydning. Hørpalmer stammer fra Himalaya og er vant til at stå tørt og lyst. Sæt den derfor gerne et lunt sted, hvor der også er læ. Plant den i almindelig havejord med gode drænforhold. Gødes meget moderat, da palmer er en meget nøjsomme planter.


Vinterbeskyttelse

Hørpalmen behøver ikke, når den har en størrelse på minimum 1,5 m højde, at blive vinterbeskyttet. Overvej at binde viftegrenene sammen, så massive snemængder ikke brækker dem. Pak endelig ikke planten ind i plastic, da den vil rådne, når der ikke kommer luft til.


Andre palmer i krukker

Det kan selvfølgelig sagtens lade sig gøre, at have andre typer af palmer i haven. Plant dem i store beholdere. Sørg for, at der er rigeligt med huller i bunden, så vandet ikke står i bunden. Jorden i beholdere bør være lige dele af gødet og kalket spagnum, lerholdigt havejord og grus.

Først når rødderne er på vej ud af drænhullerne i bunden af beholderen, skal den plantes om i en endnu større beholder.

Placér gerne beholderen på små fødder, så overskydende vand kan løbe væk. De store beholdere flyttes ind under et halvtag om vinteren, og de mest sarte palmer sættes i frostfrie rum.

Vælger man at opbevare palmerne i drivhuset om vinteren, er det meget vigtigt at huske at vande dem mindst én gang om ugen. Skyder palmen i det tidlige forår, skal man være varsom med at flytte palmen ud, før nattefrosten er ovre – de nye sarte blade er nemlig ekstra følsomme.

Af Marianne Bachmann Andersen