fbpx

April måneds blomster

Vi har taget hul på årets sidste forårsmåned med alt, hvad haven og gøremålene byder på. Det gode vejr har givet alle planterne et boost med grønne blade og farverige blomster

Lugning og brug af hakkejernet kan sagtens føles som ren fornøjelse, for det hjælper!

”Hvis du mister en times ukrudtsjagt i april kan nemt blive til 20 timers (eller dages) lugning i august”, fik jeg refereret den anden dag. Der blev talt om rettidig omhu og økologisk landbrug, som i denne tid har travlt med at passe de nye afgrøder. Her må ukrudtet ikke blive så højt, at det når at kaste nye frø – så kan en times manglende radrensning i marken nemt blive til 20 timers eller 20 dages lugning i august.

Forårets solrige dage har givet os mulighed for at komme foran med lugearbejdet i haverne. Enten som fingerlugning eller med hakkejernet. De små nye ukrudtsplanter er nemme at luge væk og visner, når roden hakkes over. Man kan nemt blive helt optaget af at få bugt med det uønskede plantedække mellem buske, roser og stauder. Sådan kan jeg nemt glemme, hvad klokken er – glemme at klokken blev 15, uden at jeg fik spist frokost. Den tilstand kaldes at være ”i flow” – at være så optaget af en opgave, at man glemmer alt andet. Og det er sundt for alle, der har travlt og har mange indtryk og tanker, som skal bearbejdes.

Planterne gror

Således opløftet af nyttige gøremål nyder jeg at følge med i planternes udspring. Især i aftenlyset træder de mange nuancer af farver frem. For der skal være plads til at nyde haven. Går du meget alene i haven, så invitér naboen eller veninderne på besøg. Når du viser din have frem, ser du den men andre øjne – nærmest som en gæst i egen have.
Er du flittig med at så nye planter til køkkenhaven og blomster til skærehaven, så er der travlhed i den kommende tid. Planterne skal afhærdes, jorden gøres klar til udplantning, og når de spæde planter er lukket ud under åben himmel, skal de passes med vand.

Det du kan spise

De første asparges ligger godt i maven, og rabarberdesserter og -kager er bagt og smagt. Begge grøntsager kan du høste af helt frem til Sankthans. Krydderurternes nye skud er smagsfulde og pifter salaten eller rugbrødsmadden op, og de mange gule mælkebøttehoveder kan du bruge, hvis du vil lave en velsmagende sirup.

Opskrift på mælkebøttesirup

500 g mælkebøtteblomster
2 økologiske citroner
2 l vand
2 kilo rørsukker

Citroner vaskes og skæres i tynde skiver. Sammen med mælkebøttehovederne koges de i 2 l vand i 10 min. Saften sies gennem en saftpose.
Rørsukker tilsættes og væsken småkoger i ca. 1½ time, så det til sidst tykner. Når væsken er så tyktflydende som du ønsker, hældes den på skoldede glas.

Magnolieblomstens aroma kan du fange, hvis du tørrer den i sukker, laver lemonade eller lægger bladene i mælk til bagværk.

Syrenerne er ved at springe ud – også deres aroma, kan du omsætte til sirup eller saft.

Find opskriften på syrensaft her – eller se videoen, hvor jeg laver saften fra de smukke syrenblomster og giver tips til, hvordan du får buketten med syrener til at holde længe i vasen.