Forstærk efterårets magi
En tur i haven i det smukke efterårsvejr bringer minderne om forår og sommer frem. Du kan måske huske de smukke forårsblomstrende stauder og tulipaner eller de sarte spæde blade på hjertetræet eller bøgehækken? Havens planter er fyldt med overraskelser, og selvom der her i efterårets have kan være lidt langt mellem farvefyrværkeriet, så er det helt magisk, når det opstår.
Brug krukkerne
Wow-effekten kan du få, når du laver en samling af krukker med nogle af årstidens allersmukkeste planter. Det kan være græsser, bærbærende planter, dem med spektakulære bladfarver eller måske endda lidt blomster?
Lyng er altid et hit, og de findes i så mange farver og former, at der altid vil være sorter, der passer ind i din opsætning. Tilbage er blot at fylde lidt jord i bunden af en krukke, fjerne plastikpotterne og plante til med lidt ekstra jord i hulrummene. Det tager ikke mange minutter at få nyt liv i krukkerne.
Men kan de nu tåle at stå ude?
Så længe du holder dig til planter i staudegruppen, så er risikoen for, at planterne går til efter lidt nattefrost minimal. Lyng er også en plante, der ikke reagerer på let frost – den kan dog ikke tåle at tørre ud, så her skal du lige kontrollere vandforsyningen i tørre perioder.
Vanding
Årstidens lave temperaturer gør, at der som regel ikke er det store behov for vand. Netop derfor er det heller ikke så vigtigt, at krukken har en stor jordvolumen, for planterne skal kun stå her i nogle få måneder inden de evt. kan plantes ud et sted i haven. De lidt mindre krukker gør det også muligt hele tiden at flytte lidt rundt på krukkerne. Måske skal de hen foran en anden indgang i boligen? Måske skal et par af krukkerne op på havebordet og stå – eller måske helt ind på spisebordet, hvis der kommer gæster på besøg? Det kan de sagtens tåle.
For meget vand er til gengæld ikke godt. Står rødderne under 100% vandmættede forhold, så rådner de og planten får svært ved at etablere sig, når du vil plante den ud senere. Sæt evt. krukkerne op på små krukkefødder. Det hjælper overskydende vand til at løbe ud. Du kan måske også stille krukkerne under et tagudhæng op mod husmuren, når vejret er barskt?
Planter til inspiration – billedet ovenover ”klippet” i små stykker
Alunrod – Heuchera
En hårdfør vintergrøn staude, der findes i mange forskellige sorter med lige så forskellige blade. Blomsterne er små og sidder på lange stilke fra juni og frem mod september.
Canadisk hønsebær – Cornus canadensis
Er en fin bunddækkende surbundsplante, der holder bladene længe, og som hvert efterår får de smukkeste røde bladfarver inden løvfald. Små hvide blomster i maj – juni. Vokser med jordudløbere og giver krukken en god fylde.
Lyng – Calluna
Efterårets flotte lyng hører årstiden til og er et MUST, når efterårskrukkerne skal plantes til. Gerne i en krukke med andre planter, men også – som her – enkeltstående i en forholdsvis lille krukke. Er hårdfør, men må ikke få for meget vand i krukken om vinteren. Klippes ned om foråret.
Myrtekrukke – Pernettya
Vintergrøn lille busk med spidse grønne blade. De fine pink bær holder nogle måneder ude i den kølige efterårsluft. Planten er ikke 100% hårdfør, men står den i et veldrænet bed er chancerne for overvintring størst.
Julerose/påskeklokke – Helleborus ’Victoria’
En meget tidligtblomstrende julerose med rosa blomster har fundet vej til dette efterårs krukkeleg. De mørkegrønne blade holder hele vinteren, og blomsternes lange holdbarhed gør, at det er en oplagt efterårskandidat.
Angel Wings – Senecio
De lysende grå store blade lyser op i efterårets lidt mere dæmpede farver. ”Angel Wings” er en plante, som ikke tåler frost, så her gælder det om at være hurtig, når nattefrosten melder sin ankomst.