fbpx

Juleroser eller påskeklokker

Julerose
Vintergrønne alunrod har fået selskab af kristtorn, en penselfyr og Julerosen ‘Valeria’

Juleroser har altid hvide blomster

Jeg spurgte for nogle år siden en hollandsk forædler, hvad forskellen på juleroser og påskeklokker er. Hans svar var, at juleroser altid er hvide, bærer det latinske navn Helleborus niger og altid blomstrer før jul. Påskeklokkerne hedder ofte Helleborus orientale (kan også have andre navne), og så blomstrer de aldrig før jul. Fælles for alle Helleborus er, at de er vinterhårdføre og tager derfor ikke skade af at stå udenfor selv i en krukke. De har dog brug for, at overskydende vand kan løbe ud af krukken, så rødderne ikke rådner.

Nogle påskeklokker blomstrer også før jul

Flotte eksemplarer af påskeklokker i potter er ikke til at stå for. Selvom min gode forædlerven for nogle år siden påstod, at påskeklokker først blomstrer efter jul, så er der nu alligevel nogle, som har formået at “trylle” blomsterne frem før jul. Sorten på billedet ovenover hedder ‘Valeria’, og den belgiske forædler har krydset to arter af Helleborus for at finde frem til denne skønhed. Sorten skulle kunne blomstre lige fra november og helt hen i foråret – det vil jeg glæde mig til.

Juleroser og påskeklokker koster en del, men glæden over planten kan du jo have i mange, mange år. Når du selv har nydt planterne på terrassen eller ved din indgangsdør, i drivhuset eller et helt fjerde sted, hvor du daglig færdes, så kan du til foråret plante den ud i din have og nyde den hvert eneste år.

PS Skulle du blive fristet til at klippe et par blomster af til en vase på bordet, så lad stilken stå helt dækket af vand og rids gerne stilken, så vandmætningen er mest optimal – blomsterne har det nemlig med at blive helt slappe efter et par timer i varmen