fbpx

Skal kvæderne have frost?

Kvæde - Cydonia oblonga

Lige nu er kvæderne modne og begynder at falde ned fra træerne

Det deler vandene…

 

Kvæder skal først høstes, når den første frost er indtruffen – eller skal de? Holdningen til dette er åbenbart forskellig, og det deler nærmest kvædeelskerne i to lejre. Personligt har jeg aldrig haft en oplevelse af, at kvæderne ændrer sig ved at blive frosset ned først, og i praksis er det svært at få dem til at hænge så længe på træet, at de faktisk når at fryse. (En smule nattefrost gør nok ikke det store)

Derimod er det vanskeligt at få frugterne til at holde længe, hvis de først er stødte og har ligget under træet og begyndt deres nedbrydning. Hvorvidt frosten sætter nogle smagsprocesser i gang i frugten, skal jeg ikke gøre mig klog på – det gælder jo for andre frugter (slåen er nok det bedste eksempel).

Hvad kan man bruge kvæder til?   

Du har måske også fået tilbudt en favnfuld kvæder? Når man har et kvædetræ, så er der som regel hvert år god frugtsætning, og hvem vil ikke gerne glæde naboen eller familien, som kommer på besøg? De hårde gule stærkt duftende frugter hører årstiden til og pynter op i en frugtskål samtidig med, at den fineste duft spreder sig i rummet. Som pynt er kvæderne særdeles velegnede, men de er jo også spiselige…

Marmelade og brød

Den mest almindelige anvendelse er nok kvædemarmelade og kvædebrød. Især kvædebrødet er lidt af en specialitet – et sødt krydret stykke frugtslik, som nogle elsker og andre er mindre begejstrede for. 
 

Opskrift på kvædemarmelade

Rengør kvæderne og kog dem hele i ca. 45 min.
Fjern skrællen og del frugterne, så kernehuset kan tages ud.

Til 1 kg forkogt frugt tilsættes:
Ca. 5 dl vand
500 g sukker
Evt. vaniljestang, citron eller ingefær som smagsgivere

Når frugtmosen er kogt helt mør blendes den til en ensartet masse og hældes på rengjorte glas.

Opskrift på kvædebrød

Kvæderne renses og skæres i kvarte. Fjern kernehuset, men gem dem i en lille stofpose, som koges med. Når kvædestykkerne er møre (45 – 60 min) tages de af varmen. Væden hældes fra og den lille stofpose ligeså. Kvædestykkerne moses gennem en sigte og mosen vejes af. 

Tilsæt lige så meget sukker, som der er kvædemos. Lad sukker og kvæde koge op og karamellisere til en mørk masse. Smør massen ud på et bagepapir ca. 2 cm højde. Lad det tørre i 1 – 2 uger eller sæt pladen i ovnen ved 50 grader til overfladen er blevet tør. Nu kan brødet skæres i mindre stykker, dækkes med perlesukker eller kokos. Opbevares i lufttæt beholder og nydes som slik eller tilbehør til ost.
 

Min favorit er kvædegelé

Den smukke ravfarvede gelé er både smuk og smager fantastisk

Når kvæderne er skyllet rene, skæres de ud i kvarter og til ca. 1 kg skal der hældes 1 l vand ved. Tilsæt saften af 1 økologisk citron. Kogetiden er ca. 45 – 60 min.

Det høje pektinindhold i kernehuset er nyttig, når væsken skal stivne. Lad mosen dryppe af gennem et klæde, så saften er helt klar. Mål eller vej væsken, som hældes i en ren gryde. Tilsæt sukker svarende til ca. 300 g pr. ½ l kvædesaft. Bring saft og sukker i kog i ca. 15 min. og lav nu en geléprøve. (Dyp en ske i geléen og lad saften falde på en nedkølet køleskabskold underskål. Er væsken stadig flydende, så skal geléen koges i længere tid)

Hæld geléen på rengjorte glas og opbevar dem i køleskab.

Smager skønt til al mad med vildt, til ost eller brugt i bagværk.