fbpx

Noget om rabarber

Når man sætter lystætte klokker over rabarber i det tidlige forår, så kan man høste lange helt lyse stængler

 

 

DEN FØRSTE GRØNTSAG

Årets første høst kan snart blive en realitet, når rabarberstængler kan trækkes og nydes i en kage eller som tilbehør til ost eller en varm ret.

UTROLIGT POPULÆRE

Rabarber er de seneste år blevet én af de afgrøder, som de fleste nye haveejere har kastet sig over, og det skyldes ikke mindst, at det er ganske ukompliceret at dyrke rabarber i egen have.

Når du først har plantet din rabarber, så går alting helt af sig selv – næsten. Der er jo altid nogle få bump på vejen, som man lige skal have et øje på, men generelt, så er rabarber altså en ret god begynderplante i den spiselige have.

 

STØRSTE UDFORDRING
Da jeg en dag talte med et ungt par, som netop havde forsynet haven med en rabarberplante, så spurgte jeg, hvad den største udfordring var. “Der er ikke nok!” kom det promte. Det findes der jo en løsning på, og netop problemstillingen med, at man kun kan høste frem til 1. juli er der også en løsning på – du kan nemlig plante en remonterende rabarbersort, som giver friske stængler til efteråret. 
En anden – lidt mindre lækker – udfordring er sneglene. De ELSKER simpelthen de sprøde og lækre rabarberblade, så husk at være flittig med sneglemiddel – den fås i en miljøvenlig form i dit havecenter og hedder Ferramol. 

 

DRIVNING
Hvert år sætter jeg drivklokker på mine rabarber. Dels fordi det ser fint ud, men selvfølgelig også fordi rabarberstænglerne altså kommer hurtigere fra start og kan glæde smagsløgene længe før dem, som ikke drives bliver klar.

Når stænglerne drives under lystætte klokker, så er stængler og blade helt lyse og strækker sig. Drives de under en gennemsigtig klokke, så ligner de helt almindelige rabarber – bare tidligere klar.

Jeg har smagstestet de to varianter, og jeg synes ikke der er nogen forskel. Jeg har plantet flere forskellige sorter, så smagsforskellen er større sorterne indbyrdes.

DEN BEDSTE RABARBER-KOKOSTÆRTE

Dej:
125 g blødt smør
125 g sukker
1 æg
60 g hvedemel (brug mandelmel, hvis tærten skal være glutenfri)
1 tsk. bagepulver
100 g kokosmel
Rabarberfyld:
350 g rabarberstængler skåret i tynde skiver
125 g sukker
1 tsk. vaniljesukker

Rabarber, sukker og vaniljesukker blandes sammen i en skål og står og trækker.
Pisk smør og sukker sammen til en luftig masse. Pisk nu ægget i. Bland mel, bagepulver og kokosmel sammen og vend det i dejen.

Ca. ½ af dejen vendes ud i en smurt tærteform (24 cm). På dejbunden fordeles rabarberstykkerne og ca. ½ af væsken fra skålen. Læg nu resten af dejen på tærtens top og slut af med at hælde resten af væden over, inden tærten skal bages i en 175 g varm ovn i ca. 40 min.

Rigtig god fornøjelse