fbpx

gennemskaaret potte x550

Mange af vores haveønsker behøver forberedelse og det gælder også for de blomsterløg, som mange af os skatter særdeles højt. Når vinterens grå er ved at lysne, så må der meget gerne være en bund af forårsbebudere til at understrege forårets komme. Mange havecentre har allerede hylderne klar med kæmpesortimenter af narcisser, tulipaner, skilla, hyacinter, prydløg, kamassia, vibeæg, vintergækker og erantis. Løgene kommer fra markerne i Holland, hvor løgavleren har høstet alt, sorteret alt og sørget for, at overfladen på løgene er tørre og fine. De største løg sælges, mens de små yngleløg plantes ud i markerne igen. Udplantningen i Holland er ligeledes nu om efteråret.

Plantetidspunkt

Fra slutningen af september og frem mod frost kan du lægge løg. Tulipaner kan tåle at blive lagt sent – frem mod jul. Sen lægning, giver tilsvarende sen blomstring.

Plantedybde

Som tommelfingerregel lægges løget så dybt, at løgets højde svarer til jordlaget, som det dækkes med. Er løget 3 cm, dækkes løgets øverste spids med 3 cm jord.

Jordbundsforhold

Almindelig porøs havejord passer godt til de fleste prydløg. Er din jord vandlidende, bør den ikke bruges til at lægge løg i, da de risikerer at rådne vinteren over.

Vand og gødning

Allerede om efteråret starter løget sin vækst. Gød gerne i forbindelse med, at du lægger løg. Når vinteren er omme, går løget straks i gang med at blomstre, og planter, der blomstrer, bruger ikke gødning. Efter blomstringen trækker løget sine næringsstoffer tilbage.

Læg løg i lag

Det er oplagt at lægge forårsløg i krukker, og det er nu om efteråret, at det skal gøres. Du kan designe din helt egen krukke med farver og størrelse på løgene, og du kan variere indholdet i krukkerne helt som du ønsker.
I grove træk gælder det om at lægge de største løg (tulipan, prydallium) i bunden, for de blomstrer senest. I det mellemste lag kan de mellemstore løg som eks. narcisser har lægges. Øverst lægges de mindste løg, som crocus, skilla og perlehyacinter har. Nu vil du kunne nyde de skønneste forårsløg i flere måneder.
En krukke med sådan en løglasagne kan sagtens holde flere år og du gemmer den jo bare væk, når der ikke længere er blomster i.

Tips

  • Forvent ikke at alle dine tulipanerne blomstrer år efter år – læg hellere nogle nye hvert år
  • Trives dine forårsløg ikke, så skyldes det måske at din jord er træt. Du kan skabe liv i din jord igen, hvis du iblander lidt god kompost

Af Marianne Bachmann Andersen