fbpx
buksbom01
Vinter Efterår Artikel

Hvornår skal man beskære stedsegrønne planter, hvor kraftigt må man beskære, og hvordan formklipper man stedsegrønne planter?

Havens dejlige stedsegrønne planter vælges ofte, fordi det er godt at have noget grønt at se på hele året rundt, og fordi de ikke smider deres nåle, men beholder dem om vinteren.

Selvom de fleste stedsegrønne planter vokser moderat, har de alligevel en evne til at fylde meget efter 10 år. Skal man så fælde dem og plante nyt? Eller kan man foryngre sine stedsegrønne planter for fortsat at kunne nyde dem – uden at de generer de andre planter i haven?

Beskæring af nåletræer (gran, ædelgran, cypres, tuja, enebær, fyr)

1. Foryngelsesbeskæring:

 • Klip aldrig toppen af de stedsegrønne nåletræer – så mister den deres naturlige form.
 • Klip flerstammede til enstammede.
 • Klip sidegrenene af fra bunden og lav opstammede stedsegrønne.
 • Klip sidegrenene ind, men aldrig så langt at der ikke er grønne nåle tilbage på skuddet.

2. Vedligeholdelsesbeskæring:

 • Ved dannelse af flere topskud, beskæres så det kraftigste skud bevarer ”føringen”.
 • Knækkede grene eller grene med sygedom fjernes.
 • Sidegrenene klippes ind, så den kompakte vækstform bevares.
 • De bunddækkende stedsegrønne klippes, så de ikke breder sig.
 • Fyrretræernes ”lys” klippes tilbage, så 1/3 er tilbage for at få kompakt vækst.


Undtagelsen

Taks er en stedsegrøn nålebærende plante, som har evnen til at kunne bryde fra gammelt ved. Det betyder, at den tåler så kraftig beskæring, at der ikke er synlige grønne nåle. Taks er særdeles velegnet til hække, som skal klippes hårdt. Lærk, som er et løvfældende nåletræ har samme evne til at kunne tåle tilbagebeskæring.

Fældes et lærketræ, vil der fra stubben fremkomme nye grønne skud det efterfølgende år. Det vil ikke ske, hvis man fælder en rødgran eller et fyrretræ.


Hvornår skal man beskære sine stedsegrønne nåletræer?

 • Foryngelsesbeskæringen kan ske sent efterår i oktober – marts måned.
 • Fyrretræernes lys klippes i maj måned.
 • Vedligeholdelsesbeskæringen skal ske forår og sommeren, men ikke senere end de nye skud, som der vil komme efter klipningen, kan nå at afhærde inden vinteren.


Beskæring af bladstedsegrønne planter (kristtorn, buksbom, liguster, mahonia, gedeblad og kirsebærlaurbær)

De bladstedsegrønne planter er uundværlige i haven. De bevarer deres blade om vinteren, er gode til julens dekorationer og buketter og så egner de sig som hække. Ligesom for taks gælder det for de bladstedsegrønne planter, at de tåler tilbagebeskæring til gammelt ved.

Er din mahonia blevet for fyldig, skal du blot klippe den tilbage til ca. 15-20 cm over jordoverfladen, så vil du det efterfølgende år have en helt ny busk. Tidspunktet for kraftig beskæring af bladstedsegrønne er fra oktober – marts måned, mens klipning af hæk og justering kan ske løbende gennem foråret og sommeren.


Formklipning

Mange er faldet over formklipning af stedsegrønne planter. Det er typisk planter, som vokser i krukker, trug eller i stenbede, der ser flotte ud, når de formklippes. Blot skal man gøre sig klart, at når man først er begyndt, bør man fortsætte klipperiet hver eneste år.

Man kan starte med at købe formklippede planter og så fortsætte i den allerede fastsatte facon, man kan også købe et forholdsvis stort eksemplar af eks. en buskom, og så klippe den i ønsket facon. Man kan også komme på kursus i Topiary, som er en kunstform lidt i stil med bonsai og er udført helt tilbage til romersk tid. Det går ud på at fremhæve planternes særegne egenskaber og danne former og figurer, ved gentagne gange at klippe og beskære planterne.

Reglen er simpel, for at forme skal man gennem sæsonen fra maj – august måned en eller flere gange klippe 1/3 af skudtilvæksten af.

Af Marianne Bachmann Andersen