fbpx

Kartofler i køkkenhaven Kopi

Blå kartofler, rosafarvede kartofler, kogefaste kartofler, salatkartofler og dem, der koger ud. Kartoffeldyrkning er blevet en hobby, som rigtig mange gerne vil deltage i, så lur mig om de sociale medier også i det kommende forår vil være fyldt med dejlige billeder og historier om egne dyrkede knolde.

Opskrift på egne dyrkede kartofler i spande

  • I februar/marts måned skal du starte forspiringen, der tager ca. 3 uger ved 10-15 grader C. Spred knoldene ud i en kasse, eller anvend brugte æggebakker. Placeres i et lyst lokale
  • I marts måned skal du fylde spande (min. 3 L) op med jord. Brug en god luftig spagnum og bland den evt. med lidt havejord. I hver spand kommes 1-3 forspiret knolde ned i ca. 5 cm dybde med den flotteste spirer pegende opad – vand spanden til. Undlad at fylde spanden helt op; så er det nemmere at vande
  • Spande med kartofler vil hurtigt vokse sig store, hvis du har et drivhus. Er det ikke en mulighed, kan du dække spandene med klar plastik og placere dem et lunt sted i haven
  • Tilse spandene jævnligt og vand, når de tørrer ud
  • Spandene sættes ud fra drivhuset, når de er vokset godt til. Plasten fjernes fra potterne, der står ude, så snart toppen løfter den

Når knoldene skal i køkkenhaven

Forspiringen er akkurat den samme for kartofler i spande og for dem, som skal i køkkenhaven. Inden du lægger knoldene i køkkenhavens jord i marts måned, kan du med fordel dække arealet med klar plastik, som sørger for, at jordtemperaturen stiger. Når knoldene er lagt, skal plasten tilbage over stykket indtil de grønne kartoffeltoppe presser sig på.

HUSK at det kun er læggekartofler, der må få lys! Læg ekstra jord på i spandene og hyp jord op omkring kartoflerne i køkkenhaven.