fbpx

Simreretter og sankeregler

NED I TEMPO
Det er LÆNGE siden sommerferiens fridage slap op, men heldigvis kan mange se frem til en uges fridage, når skolerne holder efterårsferie. Nu gælder det om at komme ned i tempo og få tid til at nyde hinandens selskab. Generationer mødes og laver forskellige aktiviteter sammen, mens gryden eller ovnen færdiggør simreretten, og det store puslespil fylder spisebordet. Brætspil bliver fundet frem, og hjemmebag med friskbrygget kaffe nydes i fællesskabet.
Efteråret handler ikke kun om planternes retræte – vi kan også nyde godt af, at dagene er kortere, og timerne foran brændeovnen eller i sofaen giver os mere ro og styrke til at stå vinteren igennem. Når luften i stuen bliver for iltfattig, så er det godt at finde en varm sweater og en lun hue frem, for en tur i skoven, haven, parken, langs vandet eller bare rundt i nabokvarteret gør godt. Naturens mange farver i efteråret lyser livligt op, og måske ligger der en glat hestekastanje i jakkelommen – fra sidste natur-tur.

PLANT ET TRÆ
Efterår er også lig med plantetid, så det er oplagt at bruge lidt tid på at få plantet det æbletræ, ambratræ, pilebladet pære, blommetræ eller japanske røn, som du har ønsket dig så længe. Jorden er stadig forholdsvis lun, og den megen nedbør, som september bød på, har sørget for, at der er nok med fugtighed, så træet nemt kan få sig etableret, uden du hele tiden skal vande.

GRÆSSET GROR LANGSOMT
Det har været en fantastisk sensommer for græsplænerne. De er grønne og frodige, og pasningen med slåning er stadig en ugentlig tilbagevendende aktivitet. Dog er græsset begyndt at gro langsommere, og det giver dig mere tid til at gøre andre ting. Det passer måske meget godt, for efter en lang havesæson, så er gassen ved at gå lidt af balonen, og havetrætheden begynder at indfinde sig. Sommertiden lakker mod enden, og tempoen kan med god samvittighed sættes ned.

NATURENS EGEN KUNST
Mange elsker heldigvis efteråret. Der er noget smukt i forfaldet. De farve løvblade, der falder mod jorden, dekorative kogler fra lærketræet og fyrretræet og de flotte glatte hestekastanjer, der er rare at have i jakkelommen, når man trasker en tur. De kreative havesjæle elsker denne årstid. Nu kan der bindes kranse og laves dekorationer. Børn og børnebørn kan sagtens være med. Limpistol, posca-tusser, en klump ler eller en halmkrans. De tørrede blomster er meget populære og løfter de fine dekorationer endnu højere op. 

SANKEREGLER
Man må i begrænset omfang gerne samle grene, kviste og løv der ligger på skovbunden, til privat brug. I offentligt ejede skove må man klippe grene og kviste af løvtræer, der er over 10 m høje. Dette gælder IKKE i privatejede skove.
Man må gerne klippe grene af væltede træer – både løv og nåletræer. Dette gælder dog ikke i bevoksninger, hvor der lavet pyntegrønt (gran og lign. til julepynt). Her må man hverken indsamle eller klippe grene og kviste.
Man må i begrænset omfang samle kogler, mos og lav til privat brug. Det svarer til ca. en bæreposefuld hver.