fbpx

Bærplukning og alliancesyltetøj

Stikkelsbær, ribs, solbær, blåbær, hindbær, jostabær…

FRUGTHAVEN
Når jeg tænker tilbage på sommeren 2018, så væltede mængden af moden frugt nærmest ned fra planterne. Den lange periode med varme og manglen på vand tvangsmodnede frugterne, så vi fik det hele på én gang.

I år er det mere “normalt”. Først nu begynder solbærrene at løsne sig, og så er det nu, man skal plukke de lækre modne og meget sunde bær. Har du været for tidligt i gang med solbærrene, så er indholdet af pektin højt og de er lidt for sure efter min smag.

PLUK LIDT AF HVERT
Når man går en tur blandt frugtbuskene uden egentlig formål; smager og plukker lidt frugt, så er det oplagt at lave en portion alliancesyltetøj. Lidt af de sene jordbær, nogle håndfulde solbær, blåbær, ribs og hindbær.

Til 1 kg blandede friske bær skal du tilsætte 600 g syltesukker.

Bærrene skylles og kommes i en gryde med ganske lidt vand ved, så de ikke brænder på. Kog bærrene i ca. 5 min. og hæld nu sukkeret ved og lad blandingen koge godt igennem. Hæld den varme syltetøj på rengjorte glas.

Alliancesyltetøj er god til morgenbrødet, i kager, på boller, til æbleskiver på pandekager og sammen med ost.

BLOMMER
August er også måneden, hvor de første sorter af blommer er modne. Et nyplantet blommetræ er 4 – 5 år om at bære frugt, så har du for nyligt plantet et, så er det helt naturligt, at det ikke bærer med det samme. Der er også en anden årsag til, at blommehøsten er lidt svingende. Forårets periode med sen nattefrost hindrede en del af blommeblomsternes bund i at danne frugter. Måske sidder der kun få blommer på de træer, som plejer at bugne af frugt. Hvis det er tilfældet, så kan du måske se, at frugterne er ekstra store og lækre i år? Træet har nemlig kun en afmålt mængde energi til at lave frugter, og fordeles det på mange, bliver frugterne små.

SPISELIGE PLANTER I DIT HAVECENTER
Der er så mange forskellige spiselige planter, du kan vælge imellem. Gartneren i dit havecenter kan hjælpe med, hvis du vil prøve nogle nye sorter eller helt nye slags.

Jeg skal have plantet et par rabarber, der kan høstes om efteråret. Alle mine planter bliver træede og kedelige, når kalenderen nærmer sig 1. juli, men så er det heldigvis blevet muligt at plante en ny type rabarber, som kan høstes om efteråret.

Rabarber ‘Livingstone’ og Rabarber ‘Appledelight’ er begge remonterende, hvilket betyder, at man både kan høste om foråret og igen om efteråret.

Du finder dit nærmeste havecenter her