fbpx

Tid til at plante jordbær

Det er bedst at plante jordbær i august og september

Sådan lyder rådet fra den gamle gartner, som altid har lært, at når høsten er ovre og planterne laver udløbere, så dannes grundlaget for nye planter af jordbær.

NYE TIDER
I dag planter vi nye jordbærplanter på mange årstider, og det giver bestemt modne bær i sommeren, men derfor kan vi jo godt lytte til gartneren og få plantet nu. 
Jordbær som plantes nu vil kunne nå at danne så mange nye blomsteranlæg, at de allerede til næste sommer giver en god høst. (og så behøver du ikke at tænke på at plante nye til foråret)

HVORFOR SKAL VI PLANTE NYE?
Jordbær er et af havens yndlingsbær, og jo yngre planterne er, jo sundere og bedre planter er de også. Vi anbefaler, at man nedlægger 1/3 af de ældste planter og planter nye friske jordbærplanter hvert år. På den måde vil der aldrig være planter, der er mere end 3 år gamle. Resultatet taler for sig selv – sunde og højtydende planter hver eneste sommer.

SÅDAN GØR DU
1. vælg frisk jord – plant ikke nye jordbær på gammel jordbærjord
2. mål op og lav en rækkeafstand på 1 m og mål ca. 40 cm ud mellem hver plante
3. udvalget af sorter er stort. Nogle modner tidligt, mens andre er sene
4. køb nye friske og sunde jordbærplanter i dit lokale havecenter
5. plant og vand godt til. HUSK ikke at plante så dybt, at hjerteskuddet dækkes af jord

SORTSVALG
Her er nogle eksempler på sorter af jordbær, men der er endnu flere at vælge imellem, når du besøger dit havecenter.
’Honeoye’ modner som en af de første sorter og får mellemrøde ret store bær. Et fast bær med let syrlig smag.
’Korona’ modner lidt senere end ’Honeoye’ og får lyse middelstore bær. Meget velsmagende.
’Ostara’ er en remonterende (blomstrer igen og igen) sort, der giver bær i hele jordbærsæsonen og ofte langt ind i august måned. Søde og faste bær.

VIDSTE DU AT

  • jordbær ikke skal gødes om foråret? Forårsgødskning giver blade og ikke så mange bær. Der er nu i efteråret, at du skal gøde dine jordbærplanter, og de elsker naturgødning eller kompost
  • blomsterne til høsten i 2020 dannes allerede nu i efteråret? Planterne har derfor brug for at få både vand og gødning i sensommeren