fbpx

Havehortensia


Havehortensia i opstammet version på terrassen er et godt valg til sensommeren

August måned er en måned, hvor sommervejret ofte ufortrødent fortsætter med masser af lys, varme og lange dage. I haverne blomstrer mange planter stadig, og én af dem, som først starter sin blomstring nu er havehortensia.

Hortensia hører til nogle af de mest populære planter til haven. Det gælder dem, der plantes i havens bede, men ikke mindst de hortensiaplanter, som sættes i krukker eller kurve og pynter terrassen og uderummet smukt. Sommeren igennem har vi nydt de smukke almindelige hortensia med kuglerunde hoveder i alverdens farver, men her i august er det blevet tid til at nyde havehortensia, som mange også kender som syrenblomstrende hortensia.

Vidste du at…

Havehortensia hedder Hydrangea paniculata på latin og kan kendes på blomstens form? Den danner en blomsterstand, der minder meget om en syrenblomsts; aflang og fyldt med en hel masse små blomster. Havehortensia blomstrer fra slutningen af juli og fortsætter sin blomstring helt hen til frosten gør sit indtog. Det betyder også, at blomsten først er dannet i løbet af foråret og sommeren, og det har betydning for det tidspunkt, vi skal beskære planten på.

Oprindeligt stammer havehortensia fra Kina, Japan og Sakhalin, hvor man kan se prægtige eksemplarer af op til 7 m høje planter. Sådan går det ikke her, hvor havehortensia ofte bliver 2 – 2,5 m høje. Dog afhænger højden meget af sortsvalget, for nogle sorter bliver sågar kun 1 m. I dit lokale havecenter kan du se det store sortsudvalg, for du kan få havehortensia med hvide, cremefarvede, limegrønne og rosa blomster. Mange sorter skifter farve hen over efteråret, så der er rig mulighed for en stor oplevelse i haven med havehortensia.

Sådan gør du

Plantning på et solrigt voksested i almindelig jord. Dog viser erfaringer, at iblanding af en god spagnum/plantestarter i forbindelse med plantningen, giver en god plantestart.

Vanding i forbindelse med plantning er vigtig. Brug 20 l vand og sørg for at jorden slutter godt til omkring potteklumpen. Gødning skal du tildele hvert forår, når planten starter sin vækst. Vand fortsat i tørre perioder, og vælger du at plante i krukke eller kurv, så skal jordvolumen være ekstra stor – så skal du ikke vande så ofte.

Beskæring er en god idé hvis du vil opretholde en kompakt vækstform og sikre store flotte blomster. Da havehortensia danner blomsterknopper i indeværende år, så skal de beskæres inden udspring i marts måned. Klip alle sidste års grene ned, så der er 1 – 2 knopper tilbage. Derved får du en tæt og kompakt plante – og det går ikke ud over blomsterrigdommen.