fbpx

Sunde roser

De allerførste roser er sprunget ud, og snart følger det ene blomsterhav efter det andet. Her får du 4 tips til at holde dine roser sunde hele sommeren

Vi er mange, der bare ikke kan få for mange roser i haven. De må stå i krukker, mellem stauderne i bedet, som slyngplanter på terrassen, i pergolaen og plantet ud ved de høje træer. Roser er og bliver en af havens yndlinge, men kan også være et smertens barn, for hvorfor trives de ikke altid helt så godt?FORÆDLEDE PLANTER
Roser hører blandt de plantegrupper, hvor forædlerne har haft en finger med i spillet gennem årtier. Jagten på den smukkeste og længst blomstrende rose har i mange generationer overskygget planternes andre egenskaber – såsom trivsel og evnen til at forblive sunde.
Det er der heldigvis lavet om på. I nyere tid er rosernes trivsel prioritet højere til stor glæde for os forbrugere, der ønsker smukke, men også sunde roser. Der er derfor utrolig stor forskel på, hvor god en sundhed den enkelte rosensort har.

Vil du sikre dig en rose, der er sund og frodig, så snak med gartneren i dit havecenter. Du kan også selv fornemme sundheden ved at kigge lidt mere på bladene, når du overvældes af rosens ynde i naboens have.

Følg disse 4 tips til at få større succes med roser i din have

TIPS NR. 1
Vand i tørre perioder. Der er ingen planter, der ønsker at mangle vand, men roserne reagerer bare ret kraftigt på vandmangel. Står dine roser under udhæng er det særlig vigtigt at få vandet godt til. Roser i krukker er ofte helt afhængige af din vanding, så her er det selvfølgelig også nødvendigt.TIPS NR. 2
Gød dine roser. Det kan gøres på flere forskellige måder, men den sikreste er at tildele rosengødning hver måned. Andre har god erfaring med at topdresse med god kompostjord, der beriger planterne med næring over en længere periode. Kig på bladene og se efter de nyeste blade – er de lyse i farven, så mangler planterne gødning.

TIPS NR. 3
Hold planterne fri for ukrudt. Vand og gødning fremmer plantevækst og det gælder desværre også for ukrudtet. Et godt gødet rosenbed kan nemt gå hen og blive en plage, hvis du ikke får fjernet ukrudtet.

TIPS NR. 4
Fjern grene og skud, der er syge. Pletter på bladene eller kraftigt angreb af meldug i de nyeste skud kan med fordel klippes af planterne og smides væk. Nedfaldne blade bør rives sammen og køres væk, så smitten mindskes.