fbpx

Bøgehækkene er blevet brune

Det er lidt trist at se, hvordan bøgehækkene er blevet brune. Og hvorfor er de så det? Det skyldes ene og alene det faktum, at vi mange steder i landet fik et ordentlig kuldechok flere dage i træk. Det er ved at være et par uger siden, men resultatet af frosten kan for alvor ses nu.

HVAD KAN DU GØRE?
Uanset om det er en ung eller gammel hæk, så har de planteskud, der er brune fået et slemt chok. Det giver planten stress, for nu skal den bruge kræfter på at sætte nye skud.

Det bedste du kan gøre er derfor:

  • Sørg for at hækken ikke mangler vand
  • Give den lidt gødning
  • Luge ukrudtet under hækken, så der ikke er konkurrence om vand og næring
  • Undlade at klippe i den

ER DET FARLIGT?
Det er ikke helt let at svare på. En ældre veletableret hæk skal nok klare det, men anderledes vil det være med helt unge bøgehække, som jo ikke har så meget top og måske endnu mindre rodnet. Det bedste råd er at følge ovenstående råd og se tiden an.

HVORDAN REDDER JEG MIN NYE HÆK?
En af de største trusler i en ung bøgehæks liv er mangel på vand, og med meldinger om høje tørkeindeks mange steder i landet, går redningsplanen først og fremmest ud på at holde planternes rodnet fugtigt.

HVORFOR ER DET SÅ FORSKELLIGT? 
Der er faktisk ret stor variation i de skader, som kan ses i vores hække. Nogle steder er der ingen skader, mens der hos andre ses betydelige partier med svedne blade både på toppen af hækken, men også på siderne. Variationen skyldes først og fremmest planternes individuelle tidspunkt for udspring, hvilket har stor indflydelse på frostførheden. Dernæst er der også store lokale geografiske forskelle på, hvor hård frosten har været. Et læhegn eller ly fra en trækrone gør en verden til forskel. Varigheden af perioden med minusgrader gør ligeledes en forskel, men et er sikkert – de brune partier i bøgehækkene i år skyldes frost.