fbpx

Det er rabarbertid

 

Smukke solrige dage med sommervenlige temperaturer har for alvor sat fut under rabarberplanterne. Det gælder både dem der står i lystætte krukker og dem, som bare står under åben himmel. Havesæson 2019 har ikke været året, hvor man har fået så meget ud af at drive rabarber, men pyt med det. Vigtigst er det at komme ud og trække nogle stængler til videre forarbejdelse i køkkenet. Det er nemlig ret vigtigt at trække rabarberne – skærer eller klipper du dem over, så opstår åbne sår og risiko for skimmelsvampe. Jeg lavede en lille video, som viser hvordan man trækker stænglerne. Den ligger på haveglæders Facebook side og Instagram, og du får her et link

https://www.facebook.com/www.haveglaeder.dk/videos/1281791645309547/

Der findes en lang række gode opskrifter, hvori rabarber optræder – her får du tre af slagsen

Den mest skattede rabarbertærte her i huset laves med denne opskrift:

Dej:
125 g blødt smør
125 g sukker
1 æg
60 g hvedemel (kan erstattes med mandelmel)
1 tsk. bagepulver
100 g kokosmel

Rabarberfyld:
350 g rabarberstængler skåret i tynde skiver
125 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
Rabarber, sukker og vaniljesukker blandes sammen i en skål og står og trækker.
Pisk smør og sukker sammen til en luftig masse. Pisk nu ægget i. Bland mel, bagepulver og kokosmel sammen og vend det i dejen.
Ca.2/3 af dejen vendes ud i en smurt tærteform (24 cm). På dejbunden fordeles rabarberstykkerne og ca. ½ af væsken fra skålen. Læg nu resten af dejen på tærtens top og slut af med at hælde resten af væden over, inden tærten skal bages i en 175 g varm ovn i ca. 40 min.

Nem rabarberkompot til kødretter, morgenmadsskålen eller som tilbehør til ost

750 g rabarber renses og skæres i ca. 2 cm lange stykker, som lægges i et ovnfast fad.
250 g sukker vendes rundt i rabarberstykkerne
Læg folie eller låg over fadet og lad dem bage ved 200 grader C i ca. 30 min.

TIPS
Du kan tilsætte vaniljekorn, revet frisk ingefær, citronskal, lidt timian eller en fin skåret kvanstilk til kompotten inden den sættes i ovnen.

Råsyltede rabarber

Er perfekte som drys på sommerens mange grønne salater – og en god måde at forlænge rabarbersæsonen på.

Ca. 8 stængler rabarber snittes i små stykker på ca. ½ cm tykkelse. Stykkerne fyldes i et rent sylteglas

Bland en lage af:

3 dl vand
3 dl rørsukker
3 dl æblecidereddike
som varmes op i en gryde til sukkeret er opløst. Den varme lage hældes over rabarberne og trækker et par dage, inden de kan bruges.