fbpx

Giv din plæne en hjælpende hånd

Så holdt det endelig op med at regne. Overskydende vand har fundet vej gennem jorddækket og gavner vores grundvand. Haven er mindre våd, og det giver os mulighed for at genoptage forårets mange gøremål. Græsset gror og her i foråret er vi mange, som skal gøre en ekstra indsats for at optimere plænen. Plænen må nemlig gerne være stærk nok til en fodboldkamp, et spil kroket eller utallige ture med trillebøren.
Luft plænen
Her i det tidlige forår er det oplagt at få luftet plænen godt. I de sidste mange måneder har plænen ligget passivt hen, og nu er det godt at få “vækket” den. Brug en bredtandet rive og løsn de døde planterester i bunden op. Når mos og visne græsstykker er revet sammen og fjernet, så vil plænen måske være lidt “tyndhåret”. Fortvivl ikke – den hårde behandling giver det tilbageblevne græs ekstra plads til at udvikle sig.

Bare pletter
Når temperaturen stiger lidt mere – omkring 8 – 10 grader i jorden, så kan du efterså de bare pletter i plænen. Brug topdres fra dit havecenter og læg et ca. 2 cm tykt lag ud på de tomme flader. Udså græsfrø svarende til 15 g pr. kvm.

Kompost på plænen
I vores iver for at gøre det så godt som muligt, vælger mange at lægge kompost ud over hele deres græsplæne. Kompost er et differentieret produkt – man kan ikke sammenligne produkterne 100%. Vi anbefaler derfor at du IKKE lægger kompost ud over hele plænen. Du risikerer nemlig at komposten er så kraftig, at græsset går ud. Gratis kompost fra genbrugsstationer er ofte ukrudtsfyldte, så her kan du risikere at få uønskede planter i din plæne.

Kom forbi og få en snak om din plæne
Gartneren i dit havecenter har masser af gode råd til, hvordan du kan få en flottere græsplæne. Måske skal den kalkes, hvis surhedsgraden er blevet for lav, måske skal der en vertikalskærer til at fjerne al mos, eller måske skal du blot gøde plænen og få stærkere græs. I dit lokale havecenter er der faglig rådgivning og et bredt udvalg af forskellige topdressinger, gødninger og nye græsfrø, som passer lige til din have.

TIPS
Første græsklipning skal være på ca. 6 cm, derefter sættes klippehøjden ned til 4 cm.

Du kan læse denne korte vejledning til gødskning af din græsplæne – artiklen ligger på www.haveglæder.dk hvor du kan finde mange nyttige oplysninger.