fbpx

 

Nu bestøves hasselnødderne

Dragende og fascinerende hænger de lange blomsterstande på hasselnøddebuskene

Har man pollenallergi, så skal man nok holde sig fra at stryge hånden gennem de nedhængende tæpper med hasselrakler, som lige nu spreder pollen i alle afkroge af landet. Selv os uden allergi kan nemt fremtvinge et nys ude i hasselbusken lige nu.

Lidt botanik er aldrig af vejen
Disse lange rakler er buskenes blomsterstande og består af et stort antal uanselige enkønnede blomster. Egentlig har de været der længe – for siden efteråret har buskene dannet raklerne, men det er først nu, at varmen og solens stråler har foldet dem ud. Raklerne er udelukkende hanblomster, og pollen spredes gennem luften – busken klarer bestøvningen selv og har ikke brug for bier til at flytte den.

Hunblomsten er de små tykke knopper (ved pilene) og ud af disse blomster ses de purpurfarvede grifler, der opfanger pollen og derefter danner frugten – altså hasselnødden.

Billedet er taget i min have, hvor vi har fire podede hasselnøddebuske, som hvert år bliver større og bredere. Et andet sted i haven har vi et nøddehegn med nøddebuske, som er frøformerede, de danner også rakler og nødder, men sammenholder vi høsten af de to nøddehegn, så er der stor forskel på antal nødder og især på størrelsen af nødderne. De podede typer af hassel giver klart de flotteste og bedste nødder.

Du kan sagtens plante hasselbuske på denne årstid, og i dit havecenter har de flere forskellige sorter at vælge imellem.

Du finder dit nærmeste havecenter via dette link