fbpx

Sådan laver du julemad til fuglene


Kulden har indtaget landet, og der er stor brug for hjælp til de mange fugle, som har valgt at overvintre her i landet. I vores haver er der mange forskellige planter, og når vinterens kolde vinde suser om ørene på os, så går vi i læ i de varme stuer og fuglene finder et dejligt gran- eller fyrretræ eller en stedsegrøn busk, hvor de putter sig i kulden.

Måske søger de også ly i de redekasser, som du selvfølgelig har en hel masse af i haven? Hvis ikke, så er det jo snart jul, og mangler du et godt ønske, kunne det jo være en redekasse til haven.

Vi er mange, som sørger for at fodre havens fugle, så de ikke går sultne til ro, og det er både fornøjeligt at se dem trives, og lige pludselig er det jo forår, og så gør fuglesangen i haven en stor forskel.

Der findes mange gode foderblandinger, men du kan jo også hygge dig med at lave dine egne blandinger. Mejserne elsker nødder og solsikkefrø, mens kornet ofte falder til jorden, hvor gråspurven og skovspurven rydder op. Mejsekugler i net er altid populære blandt mange af havens spændende fugle, og hvis du har lyst til at lave dekorative fedtmåltider til fuglene, så er det supernemt.

SÅDAN LAVER DU DINE EGNE MEJSEKUGLER
Al slags fedt, der kan størkne er brugbart. Svinefedt, oksefedt, lammefedt, kokosolie eller palmin.

  • Smelt fedtet og bland så solsikkefrø, havregryn, græskarkerner og nødder i
  • Lad blandingen stivne en lille smule – hvis det er helt flydende løber det ud af formene
  • Rør godt i blandingen og fordel nu fuglemaden i kageforme, hvor der sættes en snor i
  • Du kan også fylde små urtepotter, som er nemme at hænge op
  • Når fedtet er helt størknet (kan komme en tur i fryseren), så hold formene under rindende lunken vand, så er de nemme at få til at slippe


En rigtig dejlig aktivitet sammen med både små og større børn – for julen handler jo om at gøre godt for hinanden, og her må du ikke glemme havens fugle.

HUSK
Er du først begyndt at fodre fuglene i haven, så skal du fortsætte hele vinteren, da fuglene bliver lidt afhængige af din gode mad.
Fuglene har hårdt brug for vand, så er der ikke vand i din have, så skal du sætte et fuglebad eller lignende op.
HUSK at tø vandet op, når det bliver frostvejr.