fbpx

MASSER AF JUL OG KNAPT SÅ MEGET ROSE
Juleroserne er med i før-jul blomstersortimentet og der er mange bud på, hvordan de kan se ud. De helt traditionelle juleroser, Helleborus niger med hvide blomster er allerede på vej op af jordens skorpe og står med knopperne klar til at springe ud. I butikkerne har gartneren sørget for fine blomster, og disse potter er rigtig fine at pynte med både inde og ude. Egentlig er juleroser stauder, der blomstrer om vinteren – juleroser hører til ranunkelfamilien, og er slet ikke i nærheden af roserne – altså rent botanisk set.

KLARER SLUD, SNE OG KULDE
Juleroserne stammer fra Alperne og er super hårdføre. Du kan sagtens lade dem stå ude foran indgangspartiet til dit hus – også selv om der er meldinger om nattefrost eller snevejr. Planterne har en slags indbygget frostvæske, der får roden til at trække væske ned, når det bliver frostvejr. Det får planterne til at kolapse, men så snart vejret vender og temperaturen igen er i plus, så fyldes væsken ud i plantens overjordiske dele og den rejser sig på ny.

HVIS DU VIL KLIPPE AF TIL BUKETTER
Man kan nemt fristes til at klippe en enkelt blomst af til en lille vase på borden, og det kan du faktisk også godt. Dog er det som om blomsterstænglen har svært ved at suge vand op og holde blomsten saftspændt. Du kan afhjælpe dette ved at:

  • tage en vase fyldt med vand med ud i haven og sætte blomsten i vand i samme øjeblik, den er klippet af
  • sætte den i en dyb vase, så der er vand et godt stykke op af stænglen
  • forsigtigt ridse i blomsterstænglen, så vandet lettere kan optages

HUSK at plante de pottegroede juleroser, som du pynter op med ud i din have, når det bliver forår