fbpx

ET EFTERLADT ÆBLE ER ET SIKKERT TEGN
Dette æble hænger stadig på mit træ, og det er en vitaminbombe for de fugle, som heldigvis har opdaget æblet og sat næbet i. Det er et ret konkret signal om, at havens fugle for alvor har brug for føde. Når du sørger for at fodre fuglene i din have, er det fornøjeligt at kigge på fugle og lære de forskelle arter bedre at kende. Man har faktisk studeret effekten af fuglekiggeri, og hvis du har lyst til at læse mere om undersøgelsen, så er der et link til den engelske artikel her.

DISSE FODERTYPER ER GODE

Foder med solsikke-, hampe- og hirsefrø er ofte en blanding, som de fleste af havens fugle sætter stor pris på. Du kan supplere med jordnødder, hasselnødder og valnødder.

Mejsekugler er eftertragtede af mange af havens fugle, og så skal du huske at smide dine affaldsæbler ud til fuglene. Dem vil sjaggerne, solsorten, stæren og silkehalen rigtig gerne æde.

Læg ikke foderet på jorden – det kan tiltrække rotter. Brug et foderbræt eller hæng mejsekugler op i træer. Når der ikke er tag på foderbrættet kan fuglene bedre holde øje med eventuelle fjender.

Et foderhus beskytter for regn og sne samt sørger for, at der hele tiden er mad at finde for fuglene. HUSK at fodre hver dag!

Fuglebad er essentielt for fuglene. Dybden må ikke være mere end 2 – 10 cm og fuglebadet kan sagtens placeres, så du kan iagttage fuglenes pleje indefra dit hus. Tø vandet op, når det er frostvejr (hæld kogende vand i).

Hvis du har lyst til at bruge nogle af de mørke timer i værkstedet, så kan du her læse hvordan du bygge redekasser. Du finder målene i denne artikel fra Haveglæders hjemmeside

DISSE MUMIER SKAL DU FJERNE
Hvis du lige skal se om fuglene også æder af dine gemmeæbler, så tjek også lige, om der sidder sådanne indtørrede vækster tilbage på dit træ. Det gør der desværre på mit!
Det er æblemumier som skyldes et angreb af svampen gul monilia og du skal fjerne alle de tørrede mumier og smide dem i skraldespande, så de er helt ude af haven.

Svampen gul monilia er ikke farlig, men den nedsætter lagringstiden i de æbler, som du vil gemme – de bliver helt sorte.