fbpx

Det kan du bruge de grønne tomater til


Det lakker mod enden i drivhuset, så du kan med fordel høste nogle af de grønne tomater til lækre syltede retter

MARMELADE AF GRØNNE TOMATER
Det er lidt specielt at servere marmelade med grønne tomater, så du kan med fordel benytte lejligheden til at lave en portion netop nu.

Du skal bruge….
800 g grønne tomater
1 økologisk citron
1 dl vand
7 dl sukker

Tomaterne skæres i stykker og lægges sammen med den fint snittede hele citron i en gryde med vand. Lad blandingen koge i ca. 20 minutter og tilsæt sukker. Når sukkeret er opløst koges blandingen godt igennem i 2 minutter, hvor efter den skummes og hældes på rene glas. Opbevar marmeladen koldt og brug den til brunch sammen med pølser og bacon eller som sød/surt til kødretter vinteren igennem.

SYLTEDE GRØNNE TOMATER
Det er oplagt at plukke og skylle de mange umodne grønne tomater og sylte dem.

1 kg små og mellemstore tomater
2,5 dl økologisk husholdningseddike eller æblecidereddike
2,5 dl vand
500 g sukker eller lyst rørsukker
1 stykke hel kanel
4 hele nelliker
1 stjerneanis
1 stang vanilje skåret i 4 – 5 stykker

Du kan krydre yderligere ved at tilsætte:
1- 2 cm frisk ingefær
1 spsk koriander
1 spsk spidskommen
4 kardemommekapsler

Sådan gør du:
De skyllede tomater prikkes med en spids gaffel. Vand-eddike-sukkerlagen med de ønskede krydderier varmes op til sukkeret er opløst, og nu kommes tomaterne i blandingen. Når de har kogt omkring 10 min. vil de blive bløde, og du kan nu hælde på rengjorte glas. Brug de syltede grønne tomater som en slags chutney til gryderetter, stege eller som tilbehør til paté.

PS Hvis du er meget glad for grønne tomater, så skal du prøve at dyrke Tomatillo (Physalis ixocarpa), som har et meget lavt indhold af det giftige stof tomatin, som de grønne tomater desværre har. Når grønne tomater tilberedes nedsættes indholdet af tomatin væsentligt. Spis aldrig grønne tomater rå!