fbpx

Den intense og krydrede smag af paradisæblegelé er svær at overgå

Perfekte træ med hele tre stjernestunder

Nysgerrige plantejægere hentede allerede for tusinde år siden nye spændende æblearter til Europa. Man kendte godt til spiseæblet, men de nye krydsninger gav spændende resultater. Det blev besluttet at samle dem alle under betegnelsen paradisæbler.

Små træer, der især er velegnede til mindre haver – sådan anbefales paradisæbletræet ofte. Det er nemlig moderatvoksende træer, som aldrig bliver kæmpestore i din have. Paradisæbler er spiselige, men det er først og fremmest prydværdien, man skal have fokus på, når paradisæbletræer plantes i haven.

Vidste du at…
Der ikke er mange planter, der som paradisæbler har hele træ stjernestunder om året? Fra slutningen af april måned og det meste af juni dækkes træet med tusinder af dejligt duftende æbleblomster. Du kan tage forskud på det smukke syn ved at klippe nogle grene af træet og drive dem frem i vaser.
Snart omdannes blomsterne til små bæræbler. Størrelsen af frugten afhænger af, hvilken sort du planter, men der findes paradisæbler, som kun har frugter i ribsstørrelse og andre, som får næsten lige så store frugter som pigeonæblet. Frugterne er utrolig smukke, men ikke nemme at spise direkte fra træet. Til gengæld er de eminente til at lave æblegelé af.
Når efteråret skifter til vinter, så ændres bladenes grønne farve til mere glødende gule, orange og rødlige farver. Paradisæbletræer får nogle af de flotteste høstfarver. Du kan også vælge at plante paradisæbletræer med purpurfarvede blade.
Paradisæbletræer bliver ca. 3 – 4 m høje og knapt så brede i kronen. Nogle sorter er mere søjleformede.

Sådan gør du

Plantning i almindelig veldrænet havejord i sol eller halvskygge. Brug en plantepæl til at støtte træet med de første år.
Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 l vand umiddelbart efter, du har plantet. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder.
Pasning er enkel og nem. Gød hvert forår og beskær kun, hvis du vil ændre på træets naturlige vækstform.

Havens Dag d. 9. september

Mormors have uden WiFi

Nærvær og samvær er vigtige nøgleord i vores hverdag. Vi vil gerne genindføre tidligere tiders haver. Det var haver, hvor man samledes omkring kaffebordet eller frokosten i det grønne. Det var haver, hvor der ingen WiFi var, hvor far, mor og børn havde deres naturlige gang, og hvor der blev leget.

Det er farmors og mormors haver, hvor der blev lavet saft af rabarber og kogt gammeldaws æblekager. Det er her man hoppede i elastik og svingede sjippetov, gik på stylter og kastede bolde op ad husmuren. På gaden kunne man hinke med hinkesten, og måske legede man dåseskjul eller lavede sækkevæddeløb.

Haven blev flittigt brugt til at klatre i træer, slå vejrmøller og lave kolbøtter. Alle sanser var i brug, og tøjet nåede sågar at blive beskidt! Her blev der høstet ribs og man spiste sig en mavepine til i kirsebær.

Måske blev der også klippet blomster til vasen på havebordet eller indsamlet flotte blomster og blade til et herbarium – faktum er, at det var elektronfri zone, og det vil Havens Dag sætte fokus på med årets tema.

De danske havecentre holder Havens Dag hvert år i anden weekend af september. Hvert år har vi et tema, som mange benytter sig af, og derfor kan du finde alle de havecentre, som er med i kampagnen påwww.havensdag.dk