fbpx

Hverdagen har meldt sig hos de fleste, og den brugte ferie har for de fleste givet ekstra fregner på næsen og masser af timer ude.

Det kan være hårdt at komme i gang med job, skole og få hverdagen til at hænge sammen. Mange eksperter giver deres bud på, hvordan vi kan undgå at blive stressede igen, og her kan havearbejdet nok være et godt værktøj.

Stress af med havearbejde
Haveredskabsfirmaet Fiskars laver indimellem nogle store undersøgelser, og de har netop frigivet deres nyeste resultater, som viser, at havearbejde har en meget gavnlig effekt på europæernes velbefindende. Flere af de adspurgte mener nemlig, at havearbejde er lige så tilfredsstillende som yoga og sex. Og så er havearbejde den perfekte modpol til at skabe balance i en digital tidsalder.

”I løbet af vores dybdegående studie om havearbejde og haveejere i Europa har vi gang på gang bemærket, at mange ser havearbejde som en givende aktivitet i stedet for en sur pligt. Det ser i meget høj grad ud til at gavne dem rent psykisk”, siger Marika Orkamo, VP Brand & Marketing hos Fiskars.

Kløft mellem generationerne
Forskelligheder mellem generationer og haveviden ses i forhold til ældre generationers større viden om haveliv. Ni ud af ti adspurgte på tværs af Europa er enige om, at børn vil nyde godt af at blive involveret mere i havearbejde, og da hver ottende haveejer mener, at tid brugt på havearbejde er godt givet ud, så er der stor mulighed for at skabe grønne bånd mellem generationerne i de haveinteresserede familier.

Studiet involverede 1400 haveejere og deres forhold til havearbejde og velvære. De adspurgte kommer fra: Danmark, Finland, Frankrig, Polen, Sverige, Storbritannien og Tyskland.

TIPS
Gør ikke det hele på én gang. Start evt. i køkkenhaven, hvor der kan ryddes op efter den tørkeramte sommer. Hent frø fra dit havecenter og tag så børnene med i haven og så nye afgrøder

Plant jordbær nu

August er en rigtig god måned til at plante jordbær i. Sommeren 2018 har bidraget til mange desserter og retter med masser af friske jordbær, så hvorfor ikke dyrke de skønne bær i egen have?

Hvis du allerede nu tænker tilbage til juni måned, hvor de mange jordbær gjorde tilværelsen ekstra god, så er det nu, du kan gøre dit til, at der allerede til næste forår vil være bær på planterne. Jordbær er kortlivede planter, der allerede efter 3 – 4 år falder meget i udbytte.

Har du allerede jordbær i din have, så er det nu, du skal fornye nogle af dine rækker og plante nye friske jordbærplanter.

SÅDAN GØR DU
Køb friske planter i dit havecenter. Så undgår du problemer med diverse sygdomme, som jordbær desværre nemt kan mistrives under. Måske er det fristende at anvende nogle af de mange udløbere, som naboens planter danner her i august, men det kan stærkt anbefales at plante friske og sygdomsfrie planter fra havecentret.

Plantning i veldrænet og fint forarbejdet jord fri for ukrudt og store sten. Ibland gerne kompost, inden du planter. Plant altid i frisk jord, hvor der ikke tidligere har vokset jordbær. Plant så “højt”, at du stadig kan se plantens hjerteskud. Afstand på 40 cm mellem planterne i rækken og en afstand på 1 m mellem rækkerne.

Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder, og da jordbær har meget højtliggende rødder, er det planter, der hurtigt kommer til at lide af vandmangel.

Pasning med gødskning hvert efterår – gerne tilført som kompost. Sidst på sommeren klippes de mange udløbere af planterne, som så kan bruge energien på at danne de blomsteranlæg, som til næste sommer giver mange saftige og dejlige bær.