fbpx

Vinterens blomstrende busk

Dawn585x

Kejserbusken ’Dawn’ får flotte duftende mørkerosa blomster fra december til marts måned

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Så se med her, for månedens plante i marts er kejserbusken

Allerede i december måned kan man se, at kejserbusken begynder at arbejde med blomsterknopperne. Det er ikke længe siden, at den smed sine blade, men det hindrer den ikke i at trodse alle odds og gå i blomst. I milde vintre vil blomstringen fortsætte, men når frostperioder rammer landet, så standser den sin blomsterpragt. I det tidlige forår formår kejserbusken at blomstre videre til stor fornøjelse for haveejerens blomsterhungrende sind.

Vidste du at…

Det latinske navn for kejserbusken er Viburnum x bodnatense, og det er faktisk en krydsning mellem to andre arter af Viburnum, som oprindeligt kommer fra Himalaya og Nordkina. Det siges, at kinesiske kejsere viste stor interesse for busken, som især blev beundret for den usædvanlige blomstringstid på året – deraf navnet KEJSERBUSK.

Blomsterne sidder yderst på buskens overhængende grene, og du kan sagtens klippe nogle stykker ind til vasen. Her står de flot sammen med tulipaner eller narcisser – eller helt alene. Blomsterne har en særdeles dejlig duft, som kan være lidt svær at dufte, når planten står ude i kulden, men den spreder sig lifligt i den varme stue.

Sådan gør du

Plantning i almindelig veldrænet havejord i sol eller halvskygge. Du kan plante hele året, når blot jorden ikke er frossen.

Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 l vand umiddelbart efter, du har plantet busken. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder.

Pasning er ligetil, for kejserbusken klarer det hele selv. Skulle den blive for kraftig til din have, så skal du fjerne et par af de ældste og tykkeste grene helt ved basis – det vil også fremme blomstringen. Klip ikke længden af grenene af, for så fjerner du blomsterknopperne.

Sorter findes der flere af, bl.a.:
’Charles Lamont’, der bliver 2 – 3 m høj og får lyse rosa blomster.
’Dawn’, der bliver 2 – 3 m høj og får mørkerosa blomster.