fbpx

Derfor skal du vælge læggekartofler

 

Kartoffel NY

Februar er den måned, hvor vi ikke kun taler om at sætte haveprocessen i gang, men hvor vi faktisk også gør noget ved det.
Vinterferien er et godt tidspunkt til at få hentet læggekartofler i havecentret og få dem lagt til forspiring. Jeg bliver ofte mødt med spørgsmålet om der er forskel på de kartofler, som man kan købe i supermarkedet til madlavning og så de kartoffelknolde, som ligger i fine net eller poser, hvor der så står læggekartofler uden på.

JA, det er der. Der findes kartoffelavlere, som laver spisekartofler og kartoffelavlere, som kun laver læggekartofler. Spisekartoffelavleren lægger altid nye friske knolde fra læggekartoffelavleren, og det gør han for at sikre sig, at der ikke kommer sygdom i hans mark. Kartoflen er desværre offer for en lang række fatale sygdomme, der kan rydde et helt års produktion, så spisekartoffelavleren kunne aldrig finde på at lægge sine egne knolde.

Hos læggekartoffelavleren er der særlige krav til den måde, han dyrker sine jorde på. Han skal forny sine læggekartofler med kontrollerede knolde fra en forsøgsstation, der sikrer sunde knolde.

Derfor kunne jeg aldrig finde på at lægge mine egne knolde!

En anden fordel ved at bruge læggekartofler er, at så får jeg mulighed for at afprøve nye sorter.

Du kan læse mere om at forspire kartofler her