fbpx
acer palmatum yasemin

Japansk løn,Acer palmatum

Japansk løn i danske haver

I april folder den japanske løn sine kønne blade ud og byder velkommen til en dejlig, ny havesæson. Japansk løn er Månedens Plante i april af mange gode grunde. Det lille, søde træ bliver aldrig for stort og er fra naturens hånd smukt og harmonisk bygget, så det nærmest er en skam at gribe forstyrrende ind med beskæresaksen.

Japanerne elsker japansk løn, Acer palmatum, der findes i ethvert japansk haveanlæg. Men også fjernt fra Japan på danske breddegrader er japansk løn et populært, lille træ til haven. Det gælder både i den japansk inspirerede have og i en hvilken som helst anden have. Japansk løn har sin egen ynde og elegance, der synes at passe perfekt til enhver havestil.

Japanske haveelskere har forædlet japansk løn i århundreder. Derfor findes plantearten i hundrede-vis af sorter, der især adskiller sig ved bladenes form og farve. Der er sorter med flammende gule, glødende røde, næsten sorte eller forårsgrønne blade, og der er andre med broget løv. Bladene er lappede og mere eller mindre indskårne afhængigt af sorten.

Japansk løn blomstrer i juni med purpurfarvede men ret uanselige blomster i oprette blomsterstande. I tilgift til den smukke forårs- og sommerdragt, iklædes træerne fantastiske høstfarver, når somme-ren går på hæld, og takket være den smukke vækstform giver det lille træ også haven karakter, når det står med de nøgne grene mod vinterhimlen.

Det er oplagt at plante japansk løn som solitærtræ, så den smukke vækstform rigtigt kommer til sin ret. Det kan lade sig gøre i enhver have. Japansk løn passer godt i en lille gårdhave, ved terrassen eller indgangspartiet og kan oven i købet dyrkes i en stor, flot krukke med betagende resultat. En anden af træets store styrker er nemlig, at det aldrig bliver for stort, selv om haven er nok så lille. Væksten er langsom, og på 20 år bliver træet blot omkring fire meter højt og lige så bredt. Det tager ingen skade af beskæring, men det er sjældent nødvendigt at finde beskæresaksen frem.

Japansk løn stammer fra Japan, Kina og Korea men en lang række sorter trives fint under danske himmelstrøg. Plant træet i absolut veldrænet, let, muldrig jord, hvor det ikke risikerer at komme til at soppe i vand. Let udtørring tager det til gengæld ingen skade af. Japansk løn udvikler bedst sin smukke vækstform, når den får lov at vokse i læ og vandrende skygge, der beskytter den lidt mod middagssolens skrappe stråler.

Japansk løn er et lille, graciøst træ med en åben grenbygning, der får kronen til at virke ganske gennemsigtig. Lys og skygge veksler under træet, når løvet bevæger sig i sommerbrisen, og skaber per-fekte forhold for en lang række planter. Planterne trives ved træets fod, og dermed er der alle muligheder for at skabe spændende helheder i havens bede. Japansk løn, Acer palmatum ‘Yasemin’, er en blandt mange charmerende sorter. De er alle graciøse, små træer med harmonisk grenbygning og den perfekte størrelse også til små haver.

acer palmatum yasemin
Acer Palmatum ‘Yasemin’

acer palmatum heptalobu elegans
Acer Palmatum ‘Heptalobu Elegans’

acer palmatum summergold
Acer Palmatum ‘Summergold’

acer palmatum corallinum
Acer Palmatum ‘Corallium’