fbpx
forsythia

Forsytia, Forsythia x intermedia ’Lynwood’

I det store udvalg af dejlige planter til haven er der én, der er meget svær at undvære. Forsytia er Månedens Plante i februar, fordi den bringer et af de første helt sikre tegn på, at foråret er nær.

Forsytia, Forsythia x intermedia, har ventet hele vinteren på det rigtige tegn. De gule kronblade har tittet frem i spidsen af de svulmende knopper og spillet en flot farveharmoni sammen med buskens olivengrønne grene. Ved de første strejf af forårssolen begynder de gule knopper at røre på sig. Og snart er busken forvandlet til et sandt blomsterhav i lysende gult.

Forsytia ’Lynwood’ er en af de smukkeste sorter. De guldgule blomsterklokker er et par cm lange, og der er kaskader af dem. Hele vejen op ad grenene sidder de parvis eller tre og tre sammen. De første blomster folder sig ud allerede i februar, hvis vejret er mildt, og i begyndelsen af april står busken i fuldt flor.

Da er det endnu for tidligt for løvet at springe ud, men efterhånden som blomstringen klinger af, dukker de slanke, forårsgrønne blade frem. Sommeren igennem er forsytia busken en elegant grøn busk med graciøse, overhængende grene. God i blandede busketter og som solitærbusk. Når efteråret kommer, skifter løvet farve til gyldne toner med et strejf af violet. Og når løvet falder, træder grenene frem med en markant olivengrøn farve, der lyser op i haven, når det meste går i gråt. Derfor er forsytia ikke alene en dejlig forårsbebuder. Den er dejlig året rundt.

Forårssolen giver signalet til udspring ude i haven. Men de utålmodige kan tage forskud på foråret allerede ved juletid. Det er nemlig let at drive forsytia grene i blomst inden døre. Skær et par grene med masser af knopper.

Sæt dem lyst i en vase med rent vand, der skiftes hyppigt. Stuens varme lokker blomsterne frem, så foråret springer ud inde i stuen, selv om kulden stadig bider uden for. Forsytia busken kan blive 2-3 meter høj men kan holdes lidt i ave med beskæring, hvis pladsen er trang. Den forgrener sig godt fra basis og kan løbende forynges ved fjernelse af de ældste skud ved grunden. Det bevarer buskens skønhed årene igennem.

Blandt forsytias mange fortrin er også, at den er meget nem at dyrke. Der findes næppe den have, hvor busken ikke vil trives. Den er ikke kræsen, når det gælder jordtype, men udvikler sig smukkest, hvor jorden hverken er alt for fugtig eller alt for tør. Læ behøver den ikke og derfor er den god som afskærmning for eksempel ved terrassen. Den trives i både sol og halvskygge men kvitterer for en solrig placering med en forrygende blomstring.

forsythia-lynwood
Forsytia ’Lynwood’