fbpx
blodribs

Blodribs, Ribes sanguineum

En af havens nemmeste og mest taknemmelige blomstrende buske er blodribs. Busken blomstrer overdådigt hvert år i marts-april og lyser op i forårshaven med kaskader af røde blomster. Som tak for showet er blodribs udnævnt til Månedens Plante i marts.

Blodribs, Ribes sanguineum, er næsten bedre kendt under sit latinske navn end ved det danske. Ri-bes, kalder vi ofte busken, der findes i de fleste danske haver og også burde findes i resten. For der er selvfølgelig en god grund til den store popularitet. Vi elsker blodribs, fordi den er en både dejlig, pålidelig og farverig forårsbebuder, der også har en rolle at spille senere på sommeren.

Lidt hen i marts går det løs ude i haven. Da står blodribs på spring, og små, røde blomsterklokker i tusindtal folder sig ud. Blomsterne sidder yndefuldt sammen i hængende klaser og kan næsten fylde busken i blomstringsperioden. Samtidig begynder bladene at folde sig ud. Først er de bittesmå og forårsagtigt lysegrønne, så de ikke stjæler billedet fra blomsterne. Siden får de mere kulør og størrelse. Bladene er håndlappede med mørkegrøn overside og hvidfiltet underside.

Blodribs er en køn, velformet busk, der bliver omkring 3 meter i højden og lige så bred. Grenene er stive og oprette og ganske talrige. For at sikre sig en vedvarende god blomstring betaler det sig at tynde ud i grenene hvert år. Beskæringen foretages efter blomstring ved at fjerne cirka en fjerdedel af de ældste grene helt ved basis. De ældste grene har den mørkeste bark og er derfor lette at kende.

Der er ikke mange blomstrede buske, der er så nemme at dyrke som blodribs. Den trives på enhver havejord og vokser i både sol og under mere skyggefulde forhold. Men den blomstrer bedst, hvis den får en solbeskinnet vokseplads.

Blodribs kan sagtens plantes som solitærbusk, da den også er smuk iført sit mørkegrønne sommertøj. I havens busketter gør den en god figur, i forårstiden som hovedrolleindehaver på scenen, mens blomstringen finder sted og siden med en vigtig birolle som smuk, rolig grøn baggrund for somm-rens stjerner. Blodribs kan også med fordel anvendes som uklippet hæk og danne en køn grøn ramme om haven.

ribes-sanguineum
Ribes Sanguineum
ribes-sanguineum-atrorubens
Ribes Sanguineum ‘Atrorubens’
ribes-sanguineum-kingedwardVII
Ribes Sanguineum ‘King Edward VII’
ribes-sanguineum-koja
Ribes Sanguineum ‘Koja’
ribes-sanguineum-pulboroughscarlet
Ribes Sanguineum
‘Pulborough Scarlet’
ribes-sanguineum-tydemanswhite
Ribes Sanguineum
‘Tydemans White’