fbpx
ficus
Vinter Forår Sommer Efterår Artikel

Planter kan ikke kun rense luften for giftstoffer. Planter kan også tilføre luften den fugtighed, vi ofte mangler inden døre i fyringssæsonen. Og nu sætter forskerne jagten ind på dokumentation for, at planter også er et godt middel mod stress.

Planter er ikke kun til pynt. Vores brug af planter i hjemmet og på jobbet er i stigende grad genstand for en intens forskning, fordi mange rapporter efterhånden samstemmende konkluderer, at vi kan påvirke vores indeklima ved hjælp af de planter, vi omgiver os med.

Fjerner skadelige giftstoffer fra luften

Det er erkendt, at en række planter har særlige egenskaber, når det drejer sig om at rense luften for de giftstoffer, som blandt andet stammer fra moderne møbler og byggematerialer. Plast og lim fra fx spånplader og lakker er nogle af de store syndere, når det drejer sig om at sende formaldehyd, xylene, benzene og phenol ud i rummet. Her har undersøgelser vist, at en enkelt Chlorophytum, Ficus benjamina eller Epipremnum plante er i stand til at fjerne den maksimale grænseværdi af formaldehyd i et 50 kubikmeter stort rum på halvanden time.

Luften renses, når planten gennem sine blade optager og neutraliserer giftstofferne og omdanner luftens CO2 til ilt. Jo større planten er, og jo hurtigere den vokser, jo bedre er dens evne til at forbedre indeklimaet.

Planter giver fugt til tør luft

Når planten frigiver ilt tilføres samtidig fugtighed til luften. Arbejdstilsynet anbefaler, at den relative luftfugtighed i rummet normalt bør ligge mellem 25 og 60 procent – lavest om vinteren og højest om sommeren. Men når vi om vinteren skruer op for varmen, udtørres luften ofte til under den anbefalede fugtighed. Det kan give røde øjne, irritationer og svie i huden, næsen og halsen.

Høje rumtemperaturer påvirker også koncentrationsevnen – sommer og vinter. Her kan planter bruges som en temperaturregulerende faktor – den luftrensende proces betyder nemlig, at luftens temperatur sænkes.

Flere planter – færre sygedage

En undersøgelse gennemført af den norske forsker Tove Fjeld har set nærmere på medarbejdernes helbred og sygefravær i et kontormiljø, hvor den ene halvdel blev indrettet med planter, mens den anden halvdel forblev uændret uden planter. Resultatet har vist, at medarbejderne, der var omgivet af planter, oplevede et fald af de mest gængse sygdomme på 52 procent – forkølelse, influenza, hovedpine, kort vejrtrækning og hudirritationer. Fravær som følge af sygdom faldt fra 17 til 6 procent.

Den norske forsker har også lavet forsøg i et shopping center, hvor 70 procent af de besøgende oplevede, at forvandlingen til “grønt område” gav stedet en bedre atmosfære. Kunderne kvitterede med at øge antallet af besøg i centret med 50 procent.

Senest har Cand. Hort. PhD Janni Bjerregaard Lund fra AgroTech A/S, Institut for Jordbrugs- & Fødevareinnovation, meldt sig i rækken af forskere, der går på jagt efter dokumentation for planternes betydning for vores trivsel: “Man har længe vidst, at havearbejde har en positiv indvirkning på psykisk velvære. Nu er man i den nyere forskning i højere grad begyndt at interessere sig for indendørsmiljøerne og planternes gunstige effekt på fx vores stressniveau – og dermed på den generelle trivsel i det hele taget.”

En undersøgelse gennemført af Marta Gruca fra Institut for Jordbrugsvidenskab ved Københavns Universitet giver måske et fingerpeg om resultatet. Her oplevede halvdelen af en gruppe af biblioteksbrugere, at grønne planter på læsesalen fik dem til at slappe mere af. 87 procent oplyste, at de følte sig bedre tilpas, når de var omgivet af planter.

For yderligere oplysninger kontakt

Lone Taklo, marketingkonsulent, Floradania, tlf. 65 92 62 66, email lt@floradania.dk
Janni Bjerregaard Lund, Cand.Hort. PhD, AgroTech, tlf. 87 43 84 00, email jbl@agrotech.dk

Af Marianne Bachmann Andersen